We keep you posted Blog : Interview met Tom Vandenbussche, CEO van VELA Group
Wie is Tom en waarom ondernemende families sterker maken ?

Ze noemen mij vaak een cijferman. Dat klopt ook, het boeit me om op basis van sterke financiële analyse cijfers te laten spreken, inzicht te geven. Maar daarnaast ben ik ook een people man. Cijfers vertellen veel maar het is de menselijke kracht achter de cijfers die mij de voeding geeft om elke dag in die cijfers te duiken.

In 2004 startte ik als accountant, fiscalist bij fitnessclub Passage Fitness First. Als ik daar nu op terug kijk is dat een belangrijke leerschool geweest die me vandaag nog steeds helpt in de financiële en strategische analyses die we maken voor de families en bedrijven van VELA Group.

In 2007 maakte ik de move naar de financiële wereld. Na een 1e kennismaking bij het toenmalige Fortis, bouwde ik mijn carrière verder uit bij BFO Family Office en ABN AMRO Wealth Management. In die 10 jaar werkervaring als family officer voor een 100tal families in Vlaanderen heb ik een ruime technische expertise opgebouwd in een breed scala van investeringen (aandelen, private equity, vastgoed,…), successieplanning en financieringen. Ik was gretig om kennis te vergaren maar het was vooral de bevoorrechte relatie met een heel aantal families die mijn grootste drijfveer was en dat vandaag nog steeds is.

Die families gaven me aan, ergens begin 2017, nood te hebben aan een meer onafhankelijke stem binnen de familie die hen adviseert met kennis van zaken, meer tijd beschikbaar heeft en bovenal met hun belang voorop. Ze zochten een echte vertrouwenspersoon die hen sterker kon maken. Ik startte toen mijn eigen private family office op om een select aantal ondernemende families te begeleiden in de uitbouw en bescherming van hun familiaal vermogen.

Ondertussen bewoog er veel bij mijn klanten. Eén van mijn klanten kreeg de opportuniteit om zijn familiebedrijf gedeeltelijk te verkopen en vroeg me om hem bij te staan in volledige verkoopsproces. Daarnaast kwamen Olivier Lanckriet en zijn echtgenote Agnes Souvagie, de oprichters van VELA, met het idee om met hun kapitaal en hun jarenlange ervaring als ondernemers te investeren in de toekomst van Belgische KMO’s. Het klonk als muziek in mijn oren. Hoe kan je nog beter ondernemende families sterker maken, naast de diensten van een klassieke private family office, dan erin en er samen mee te investeren in nieuwe  ondernemende families.

Ik voltooide in 2020 met succes het Executive Master in Corporate Finance programma aan de Vlerick Business School en bouwde samen met Olivier & Agnes het idee van VELA Group verder uit. Dankzij hun ondernemersspirit en enorme drive staan we vandaag aan de start van een nieuw hoofdstuk met een duidelijke missie: “Ondernemende families sterker maken.

Zijn er niet al veel family offices ?

Neen! Het fenomeen bestaat al een lange tijd in Vlaanderen maar er is nog veel ruimte op de markt, die wel sterk aan het veranderen is.

Je hebt single family offices die voor één specifieke familie of kleine groep families, 5 tot max. 10, werken. Ze worden geleid door een team van professionals met elk hun specifieke kennis. Ze fungeren als professioneel investeringsplatform in lokale of internationale bedrijven en vastgoedprojecten. Voorbeelden zijn er met Korys, Baltisse, Alychlo.

Daarnaast zijn er multi family offices die een heel breed aantal klanten kunnen adviseren. Multi family offices zijn initieel, zo’n 20 jaar geleden ondertussen, opgestart als administratieve financiële butlers, financiële – en successieplanners. Op vandaag zijn ze, mede door de verstrengde regelgeving en digitalisatie, gedwongen om hun dienstenpakket uit te breiden. Zo bieden de meesten, naast hun klassieke adviesdiensten, eigen financiële beleggingsproducten aan of treden ze op als traditioneel makelaar in vastgoed, bank en/of verzekeringsproducten. Ze groeiden de voorbije jaren dichter en dichter bij de meer traditionele private banken, die op hun beurt proberen te scoren met hun nieuwe adviesdiensten. Daarnaast zien we een nieuwe spelers opduiken die zich louter focussen op het luik advies. De grotere boekhoudkantoren en advocatuur verlenen multi-disciplinair advies aan families met een focus op fiscaliteit, successie en vermogensplanning.

Met VELA Group mikken we niet onmiddellijk op de traditionele private banking klant die louter en alleen op zoek is naar het beste fonds op de markt. Let op, we kennen de markt door en door en informeren onze families hier ook over. De families van VELA Group zijn ondernemende families die investeren vaak gelijkstellen met ondernemen en hun kostbare tijd willen besteden aan hun familie en vrienden, aan reizen en plezier. Ze willen op alle vlak ontzorgd worden, zoeken gemoedsrust voor hun familie en ambiëren, naast hun klassieke beleggingen, directe investeringsopportuniteiten in bedrijven en vastgoed. Ze verwachten ondernemerschap.

Wat doen jullie dan concreet ?

Ondernemende families hebben te weinig tijd, ontbreken vaak de goesting en kennis om naast hun eigen bedrijf ook nog eens actief bezig te zijn met hun vermogen. We leven in een tijd waarin quality time geen hol begrip meer is, men is bereid hierin te investeren door zaken uit te besteden.

VELA Family Office biedt een globaal overzicht van hun vermogen. Geen éénmalige dikke boeken maar digitaal, up-to-date en 24/7 bereikbaar voor de hele familie. We ontzorgen hen ook van de administratieve last. Hiervoor hebben we o.a. al een concrete samenwerking opgestart met SideKick, een kantoor die de boel in handen neemt en een concrete administratieve zorg oplost van vele families. Eens de familie en VELA een duidelijk zicht hebben op het globaal vermogen, gaan we in gesprek en maken we een globale strategie op 3 niveau’s, financiële planning, successie en investeringen. We nemen hier de tijd voor, we luisteren, sturen bij en voeren de concrete plannen ook uit. Zo creeëren we rust en snelheid tegelijk.

We ondernemen ook. Zo zijn we met VELA Invest het voorbije jaar in contact geweest met 150 bedrijven, Vlaamse KMO’s die op een transitiemoment staan in de verdere uitbouw van hun onderneming. De bestaande situatie wordt in kaart gebracht en we stellen in nauwe samenwerking met de ondernemer een toekomststrategie op. Als Co-Pilot ondersteunen we de ondernemer bij de implementatie van de strategie, ruimen blokkades uit de weg en bieden hem/haar de kennis en netwerk aan die aanwezig is op het VELA-platform. De families van VELA Family Office zullen in de toekomst de unieke opportuniteit krijgen om mee te investeren in de toekomst van deze bedrijven en ze te laten uitgroeien tot ware champions.

Het unieke ecosysteem van Co-Pilots, onze families en het team van VELA Group brengt zo een pak  ondernemers samen die allen tonnen ervaring, kennis en netwerk hebben. Dit gaan we niet enkel voor onszelf houden. VELA Advice zal die ervaring en kennis ten dienste stellen van bedrijven. Denk hierbij aan: M&A,  Corporate Finance, Legal support, Buy & Build service, Strategy Development.

VELA Group is een joint family office. We combineren de ondernemende aanpak van een single family office met de bredere onafhankelijke aanpak van een multi family office. Tom Vandenbussche - CEO VELA Group
Volgend bericht Blog : Interview met Oliver Lanckriet